Macaron
A macaronok, ezek a lenyűgöző, színes, aprócska francia finomságok az elmúlt években szerte a világon hatalmas népszerűségnek örvendtek. A tökéletes macaron készítése igazi művészet, amely komoly precizitást és konyhai készségeket igényel, de az eredmény minden bizonnyal megéri a befektetett időt és erőfeszítést.
A macaronok két mandulalisztes "piskótából" állnak, amelyek között valamilyen ízletes töltelék található, például ganache, vajkrém vagy lekvár. A francia és az olasz módszer közötti különbség a tojásfehérje kezelésében rejlik.
A francia módszer a legegyszerűbb és leggyakrabban alkalmazott technika. Itt a tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a granulált cukrot, a mandulalisztet és a porcukrot. A tésztát óvatosan összeforgatjuk, hogy ne törjük össze a tojásfehérje habot, de ugyanakkor biztosítsuk, hogy minden összetevő jól összekeveredjen.
Az olasz módszer kicsit bonyolultabb, de stabilabb eredményt hoz. Ebben az esetben cukorszirupot készítünk, amit a tojásfehérjéhez adunk, miközben azt kemény habbá verjük. A végeredmény egy nagyon stabil, fényes hab, amit aztán a mandulaliszt és a porcukor keverékével összeforgatunk.
Mindkét módszerrel a macaron tésztát habzsákba töltjük, és kis kör alakú macaronokat formázunk egy sütőpapírral borított tepsire. A macaronokat a sütés előtt hagyjuk pihenni, hogy egy vékony "bőr" képződjön a tetejükön, ami hozzájárul a macaronok jellegzetes "lábának" kialakulásához sütés közben.
A macaronok díszítése különféle módokon történhet. Egyesek a tésztát színes ételfestékkel színezik a habzsákba töltés előtt, míg mások ételfestéket permeteznek a már elkészült macaronokra, hogy színes hatást érjenek el. A csillámporokat, cukorgyöngyöket vagy akár lüszterporokat is használhatunk a díszítéshez.