UNIKORNIS TORTA RECEPTJE – tejszínhabos vaníliakrémmel
HOZZÁVALÓK:
PISKÓTA TÉSZTA:
- 18cm tortaformához
- 10 dkg finomliszt
- 8dkg cukor
- 1/4 csomag sütőpor
- 3 nagy tojás
- 0,5 dl étolaj
- 0,5 dl tej
A PISKÓTA BELSEJÉBE TÖLTÖTT KRÉMHEZ:
- 12 dkg kristálycukor
- 1 liter tej
- 3 csomag vanília puding
- 500 ml habtejszín
VAJKRÉMHEZ A PISKÓRA KÜLSEJÉRE A FONDANT ALÁ:
- 250g vaj
- 250g porcukor
DÍSZÍTÉSHEZ:
Burkoláshoz 400 gramm fehér fondant pici Keményítő a fondant formáláshoz.
Unikornis tortadísz szett: 16 cm szarvacska és fülek, szempillákkal
Sörényhez: 200 ml felvert 33% -os habtejszín + ételfesték
ELKÉSZÍTÉS:
1.Piskóta tészta ami egy kicsit keményebb kell legyen mint egy hagyományos piskóta.
3 tojást ketté veszünk 8 dkg cukor, amit fele-fele arányban teszünk bele a fehérjébe és a sárgájába
Külön kikeverjük cukorral habosra a fehérjét és a sárgáját
A világosra habosra kikevert sárgájához 1/2 dl tejet + 1/2 dl olajat adagolunk majd 10 dkg lisztet teszünk hozzá. és simára keverjük.
Ez után a fele fehérjét lassan belekeverjük a tésztába, majd a fehérje másik felét óvatosan hozzá kavarjuk, hogy ne törjön nagyon a fehérjehab.
18 cm tortaforma ALJÁRA tegyünk sütőpapírt, az oldalára nem kell kenni semmit. Az összekevert piskótát betesszük a formába és 180 fokos sütőben 30-40 percig tűpróbáig sütjük. Félretesszük hűlni
- A pudingos tejszínhabos töltelékhez
3 csomag vaníliás pudingpor + 12 dkg cukor összekeverése után, hozzátesszük a 1/2 liter tejet csomómentesre keverjük, 5 percre mikróba tesszük majd kivesszük átkavarjuk, vissza rakjuk még 5 percre újra kivesszük átkavarjuk, így egy kicsit hűl, utoljára visszatesszük 5 percre , majd kivéve felkavarjuk hagyjuk hűlni. Tartsuk be a munkafázisokat, és sorrendet, a krémünk úgy nem bőrösödik be.
A kész langyos vaníliás pudingba 250 ml habtejszín keverünk géppel, hogy világos sárgás könnyű levegős habot kapjunk. a habtejszín másik felét magában szintén kemény habbá verjük géppel.
Ha kihűlt a piskóta, 3 kerek tortalapra daraboljuk, és elkezdjük betölteni. úgy, hogy egy szeletet a tortaforma aljára fektetünk, majd rá egy jó vastag réteg tejszínes krémet kenünk, erre a középső piskóta szelet majd egy újabb sor tejszínes pudingos habkrém jön. Végül egy tortalap a tetejére.
Ez az utolsó lap lesz majd a torta alja, de most így fejjel lefelé rendezve a mélyhűtőben lehűtjük, hogy a külső vajas krém és a fondant felrakása sokkal könnyebb legyen.
- Vajas krémes bevonat
A torta bevonáshoz nem jó a belsejébe töltött tejszínes pudingos hab, mert attól felolvad a fondant. Ide a cukorból és vajból habosra kevert vajkrémet kell használni.
A hideg kemény tortát kifejtjük a kapcsos tortaformából! Most már a teteje kerül alulra. A vajkrémmel szépen kiegyenlíthetjük a torta egyenetlenségeit, először az oldalára majd a tetejére kenjük fel a vajas krémet. Ha egy jó kenőkést vagy kártyát használunk, szép szabályos henger formát kapunk.
Ezt visszatesszük a jégre, hogy jól kidermedjen.
- Burkolás
Most elővesszük a fondant, kinyújtjuk. Egy pici keményítőt használjunk és ne lisztet, a keményítő használatával a fondant nem szárad ki olyan hamar, és szépen megmunkálható. Nyújtáskor ne legyen túl vékony mert könnyen elszakad. A fondantnak egy kicsit túl kell nyúlnia körben a tortán. Simítsuk rá ráncosodás nélkül a tortahengerre a fondant, olyan látvány lesz, mint egy kalap. A szélét egy pici ráhagyással vágjuk le körben, ez a nyesedék jó lesz majd későbbre. más díszítésekhez.
A tortát fondant bevonattal együtt lesimogatjuk és mehet a következő tortadísz.
- Unikornis torta díszítése
Tegyük fel az unikornis tortadíszt, szarvat és füleket, illetve oldalt a szempillákat. Legvégül a legérzékenyebb részt a színes sörényt alkossuk meg ami kemény színes habból készül.
A külön kikevert 200 ml tejszínből készült habot osszuk fel annyi részre ahány féle ételszínezőnk van. 3-4-5 szín, mindbe egy picike ételfestéket cseppentsünk 1-2 csepp, majd látjuk az állagát.
Túl sok festék nem jó mert a hab tönkremegy. Ha készen vannak a színes habok tegyük őket egy díszítőcsővel ellátott habzsákba, egy zsákba mindet, és a habzsákkal készítsünk tetszés szerint sörényt az unikornisnak.
Voila!
Készen is van a torta!
Titkos összetevő, hogy az unikornis sörénye szép legyen, ne essen össze a tejszínhab:
Csak jól behűtött 33% vagy 35% zsírtartalmú UHT tejszínből lehet kemény tejszínhabot készíteni az eszközök is legyenek hidegek.
Használhatunk habfixálót annak utasítása szerint, vagy keverhetünk a tejszínbe kevés mascarponét, másfél deci tejszínbe egy evőkanál mascarpone kell.
A mascarponéval kezdjük a habverést, lassú fokozaton, ebbe keverjük bele a porcukrot, és a fűszereket, amit használni szeretnénk, majd lassan adagoljuk hozzá a tejszínt. Ha benne van a tejszín akkor emeljük a habverő fokozatán amint kemény a hab, ne verjük tovább, nehogy túlzásba vigyük. Nem vajat akarunk köpülni.
Másik ötlet:
Jó eredményt hozhat, ha egy kicsi keményítőt adunk a tejszínhez, de trükkösen.
225 milliliter tejszínhez egy teáskanálnyi kukoricakeményítőt javasolnak a mestercukrászok, plusz 2 evőkanál porcukrot.
Először vegyünk 2 evőkanál porcukrot ezt keverjük el a teáskanálnyi keményítővel, a tejszín egy negyedét tegyük rá a szárazkeverékre, ezt lassú tűzön hevítsük míg felforr, azonnal vegyük le a tűzről hűtsük szobahőmérsékletűre. A tejszín másik háromnegyedét ez alatt tartsuk a hűtőben, csak akkor vegyük elő amikor már elkezdjük felverni a habot, Keverjük el a cukros keményítős keverékkel és géppel verjük fel.